FOLLOWERS

Review HSC...

Belum pun sampai sebulan HSC berada di pasaran, sudah ada beberapa orang yang review. Terima kasih pada yang sudi beli, baca & rajin pula wat review serta memberi komen yang membina.

Di bawah ni aku copy n paste untuk dikongsi bersama.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini dari AlongSite(Rinn)..Sorry Rinn sebab tak minta izin dulu..:))


ReviewReviewReviewHarga Sebuah CintaFeb 2, '11 2:45 AM
for everyone
Category:Books
Genre: Romance
Author:Hani Fazuha
Harga Sebuah Cinta
Penulis: Hani Fazuha
Editor: Ruzita Awaludin
RM18.00
sbh /sarawak Rm21.00
451 mukasurat


"Kenapa masih ada rindu di saat hati ingin melupakan?"


Kalau nama Zhafir tidak disebut di awal cerita, mgkin watak itu tidak diberi perhatian sangat dari awal cerita. Fea gadis biasa tetapi menarik. Dia telah menarik hati Arman tetapi cinta mereka ditentang ibu Arman sehingga Fea dan ibunya yg bekerja sbg pembantu rumah dihalau keluar dari rumah Arman.


Persahabatan dgn Zura menemukan Fea dgn umi, Ikmal dan Zhafir. Ikmal tidak menyembunyikan rasa sukanya kpd Ikmal tetapi itu tidak disenangi bapa Zura kerana Ikmal sudah bersetuju utk menerima Nisha dan menggabungkan dua syarikat besar dalam urusniaga mereka. Zhafir juga sering meluahkan pendapatnya tentang kecantikan Fea yg sekali sekala terserlah membuatkan Fea sudah kurang senang berada di rumah Zura. Dunia pekerjaan menemukan dia semula dgn Arman yg masih menyintainya. Zura kelihatan akrab dgn Arman dan Zhafir sentiasa mengingatkan dia Arman lebih layak dgn Zura. Aku setuju dgn tindakan Fea tidak memilih Arman kerana mak Arman tu memang tak suka langsung kat dia. Tapi Fea tak dapat menolak perasaan cintanya yg masih mekar buat Arman.


Zhafir dijadikan jalan keluar utknya. Dia mengahwini Zhafir utk membuka mata Ikhmal menerima Nisha dan mahu Arman menerima Zura sbg ganti. Fea meletakkan berberapa syarat kepada Zhafir tetapi Zhafir menerimanya seadanya tanpa sebarang syarat. Fea takut dgn perasaannya sendiri yg semakin melepaskan Arman dari kenangan kerana Zhafir adalah seorg suami yg sangat penyayang dan bertimbang rasa.


Keyakinan Zhafir pada Fea teruji dgn hubungan kerja antara Arman dan Fea. Dia tak dapat menolak rasa cemburu yg melanda. Cinta yg mula berputik dilanda ujian yg menguji cinta mereka. Masa ni la Jesica pulak muncul kembali membuat Fea pulak dilanda cemburu dan syak wasangka.


Kisah Fea dalam membuat pilihan pasangan hidupnya memang menjadi teka teki menarik utk kita ikuti. Zhafir memang seorg yg caring dan tidak terlalu menonjol diri ketika Arman dan Ikmal sibuk mempromote kan diri pada Fea. Dalam keadaan low profile tu dia sempat juga memunculkan diri sbg penyelamat dan pelindung Fea. Kisah yg menarik tetapi penceritaan yg agak detail tentang perlakuan Fea-Zhafir aku rasakan tidak perlu. Tak sangka Zura seorg yg sangat bertimbang rasa dan berfikiran positif. Penerimaan positif Zura terhadap pengakuan Arman yg cintakan Fea membuat Zura terharu dgn pengorbanan Fea utknya.


Walaupun kisah ini lebih simple berbanding Bebunga Kasih, tapi aku lebih suka citer ni yg terasa lebih kemas walaupun mcm jalan ceritanya sangat control ayu :)


sure fine whatever
rinn


blurb/alongside@multiply/ sinopsis


Kenapa setiap kali hati berdetik meminta bahagia, kita harus membayarnya dgn titis air mata?


Cinta Fea bersama Arman tidak kesampaian. Segalanya menjadi kenangan yg menyakitkan buat Fea. Sejak itu, terasa sukar sekali dirinya meraih bahagia.


Perkenalan Fea dgn Zura membuka ruang untuknya mengenali Ikmal. Lelaki itu punya segalanya. Namun, persahabatan itu jugalah yg menyebabkan hatinya kembali berdarah. Dia mendapat tahu bahawa Zura adalah kekasih baru Arman.


Keadaan menjadi genting apabila Arman berhasrat ingin merawat cinta mereka yg telah lama terputus. Lantas, lamaran Ikmal dianggap penyelamat utk Fea keluar dari kemelut itu. Malangnya memilih Ikmal ternyata bukan jalan penyelesaian. Sekali lagi dia diuji sehingga hampir2 dia terhenyak duduk tidak berdaya.


Dlm kekalutan, Zhafir tiba2 menawarkan diri atas nama pengorbanan kerana bagi Zhafirr, Zura lebih berhak memiliki cinta Arman. Fea keliru. Andai perkahwinan mereka berlandaskan pengorbanan, kenapa Zhafir sanggup jatuh miskin semata-mata utk mendptkan haknya sbg suami?


Ada apa pada gadis biasa sptnya sehingga byk hati yg harus terluka?

*******************************

Ni pula dari Dunia Novel (Adhan/Jihan)

Thursday, January 27, 2011

DN Review - Cabaran 50 Novel : (2) Harga Sebuah Cinta - Hani Fazuha

* gambar diambil dari blog hani fazuha *

` Novel ketiga Hani Fazuha ini berkisar tentang percintaan, persahabatan, kesetiaan, keegoan dan darjat keturunan...

` Harga Sebuah Cinta (HSC) ni macam mana cerita dia? Ceritanya macam ni....kasih Fea dan Arman terputus di tengah jalan lantaran kedudukan keluarga mereka yang jauh berbeza, bagai langit dan bumi...Fea merupakan anak kepada seorang wanita yang bekerja sebagai orang gaji manakala Arman pula adalah anak kepada seorang wanita yang berdarjat tinggi...atas sebab itu perhubungan mereka tidak direstui oleh emak Arman yang mementingkan darjat dan keturunan...Fea amat kecewa dengan sikap Arman yang langsung tidak mempertahankan perhubungan mereka...akhirnya mereka terpisah..jauh...Masa berlalu..perkenalan Fea dengan Zura telah menemukan Fea dengan Ikmal...Ikmal yang dianggap seperti abang kandung oleh Zura menyukai Fea dalam diam namun Fea hanya melayan Ikmal tidak lebih dari seorang kawan kerana dia masih terikat dengan janji yang dibuat bersama Arman satu ketika dulu...tanpa Fea atau Zura duga, persahabatan mereka diuji...kemunculan Arman sebagai kekasih Zura benar-benar membuat Fea tertekan dan dalam masa yang sama muncul Zhafir yang menjadikan kehidupan Fea bertambah rumit...apa yang telah Fea lakukan kepada lelaki-lelaki itu sehingga hidupnya jadi kucar-kacir? *kalau nak tau kena beli sendiri..kalau bagitau nanti tak best la kan hehehe*

` Aku suka HSC...cerita ni memang masuk dengan jiwa aku dan tak sia-sia lah aku jadi tak sabar-sabar nak dapatkan HSC sehingga sanggup ambil sendiri dari penulisnya (Hani Fazuha)...jalan cerita mudah difahami..takde part yang tunggang terbalik tetapi ada beberapa kesilapan ejaan *biasa la tu*...aku menyampah dengan Zhafir..macam bagus-bagus..rasa macam nak ketuk-ketuk je dia tu...aku kesian kat Ikmal , Arman dan Fea. *kenapa kesian? baca sendiri hehehe*...dalam masa yang sama, aku 'tabik spring' kat Fea sebab dia memang betul-betul pentingkan persahabatan walaupun dalam masa yang sama dia nak pertahankan kesetiaan dia...ada juga part 'air-mata'...walaupun air mata yang keluar tu takde la 'banjir' tapi aku tetap menangis membacanya...puas juga aku tahan supaya air mata tak mengalir tapi tak bole..aku 'meletakkan' diri aku dalam 'diri Fea' jadi aku sedih dengan apa yang berlaku..*kat mana yang aku menangis tu? cari sendiri hehehe tapi kalau korang ratu air mata sila sediakan tisu atau sapu tangan untuk lap air mata ye..aku tak sediakan apa-apa jadi aku biarkan je air mata mengalir*..

` Moral of the story...

(1) Jangan pandang rendah pada seseorang...tak semestinya kita lebih senang dari dia, maka kita boleh hina atau pandang rendah pada orang yang tak bernasib baik macam kita...

(2) Berani menyuarakan atau mempertahankan hak kita terutamanya kalau kita berada di pihak yang benar

(3) Kalau kita suka atau sayang pada seseorang, jangan la berlagak atau egoi tinggi sangat...berterus-terang lebih mudah..takde sesiapa yang akan salah faham

(4) Siasat dulu tentang apa juga berita atau perkara yang kita dengar, jangan main 'terjah' tak tentu hala

(5) Berfikir semasak-masaknya sebelum membuat sesuatu keputusan supaya tidak menyesal kemudian

(6) Belajar menerima hakikat sekiranya berlaku sesuatu kepada kita

(7) Berbincang dan bertolak ansur bagi memastikan hubungan yang dijalinkan berkekalan

` Tahniah kepada Hani Fazuha...saya suka novel ni..best...teruskan menulis...sorry kalau ada ayata-ayat di atas ni buat awak tersinggung atau terasa hati....

p/s: saya suka ending dia tu...puas hati...

kategori: tak boleh letak
..

****************************************

Dan ni pula aku jumpa dalam forum.cari... review dari missoreo14. Terkejut juga sebab aku memang tak kenal dia tapi bila godek2 blog dia, baru tahu rupanya dia salah seorang follower kat blog aku..huhuhu... Terima kasih missoreo/Mrs WhiteBerry kerana sudi beli, baca & wat review sekali...

Harga sebuah cinta - Hani Fazuha |Review


novel nih aku bce dlm tempoh 12 jam sahaje..bley di kategory sbg edisi susah nak letak..
Ini adlh sbh cerita Cinta 3 segi..dimane 3 org lelaki telah jatuh cinta pada seorang gadis biasa..tetapi siapakah pilihan Hanisofea..jom bce review aku ckit..

Fea gadis biasa- tidak cantik mane..hny anak kpd org gaji dirumah ibu bapa Arman..tetapi peribadi Fea telah berjaye memikat hati Arman sehinggakn mereka berpacaran ttp sygnye hubungan mereka ditentang oleh ibu Arman..dan kemudian mereka terpisah slm 6 thn..dlm tempoh itu Fea berkawan baik dgn Zura ketika belajar di Universiti..pershbtan dgn Zura membuatkan Fea juge rapat dgn family Zura..sehinggakn selepas tamat belajar Fea telah ditawarkan bekerja dgn sykt keluarga Zura..

selepas 6 thn itu, Arman pula tibe² muncul kembali di hadapan Fea..tp kemunculannya hny menambah luka dihati Fea apabila dia sedar Arman rupnye kawan baik kpd Zhafir iaitu abg Zura dan Arman lah lelaki yg selama ini menjadi pujaan hati kawan baikknya Zura..kepulangan Arman yg menuntut kasih mereka bertaut kembali meletakkan Fea dlm situasi yg serba salah..antara sahabat dan cinta hatinye..??

ttp selepas untuk kali ke2 ibu Arman tetap tdk mahu menerimanya..Fea nekad untuk membuang cinta terhadap Arman jauh²..dan menerima lamaran Ikmal yg dlm diam berminat menjadikan Fea suri hidupnya..ttp family Ikmal membantah krn mrk tetap mahu menjodohkan Ikmal dgn teman wanitanya iaitu Nisha..

tanpa ade pilihan Fea terpakse memilih Zhafir yg tbe² muncul sbg hero..utk meyelamatkan hubungan Arman dan Zura..Fea sanggup berkorban dgn menerima Zhafir sebagai suaminya...tetapi bahagiakah rumahtangga mereka tanpa cinta???

Ok..ok..ok.. full stop! sile dptkan novel ini ye klo nk tau ending Fea & Zhafir..
x pon korang leh bce je kat blog Hani Fazuha sendiri..
walaupon endingnye agak biasa dgn ending citer lain..
which is kawin tanpa cinta than nnt akn jatuh cinta..bla bla bla
tapi jalan cerite nye best la!! aku rate 4.5/5..
x membosankan dan korang sure x nak letak novel nih..
As usual happy ending story mmg favaret aku!!

2 comments:

kira kekuri said...

heheh eee nakk..saya peminat novel kamu..Berbunga Kasih n Mengukir Bahagia sangat best! nnti InsyaAllah nak beli yg ni :D

Anonymous said...

cite mcm tergantung je ending die...xcite kesudahan kndungan fea...